Hvordan styrer man en hundeslæde?
På en hundeslæderejse venter der en række spændende oplevelser ikke mindst dét, at styre en hundeslæde gennem snelandskabet og mærke den tætte forbindelse til hundene, slæden og sneen. Det kræver ingen forudgående kendskab eller erfaring med hundeslædekørsel for at tage på en rejse med hundeslæde, vores guider sørger altid for grundig oplæring og vejledning under hele rejsen.
Hos Waterman Travel har vi flere rejser hvor hundeslædekørsel er en del af oplevelsen, fra længere flerdagsekspeditioner, til kortere "smagsprøver", hvor man sammen med andre aktiviteter får mulighed for prøve kræfter med hundeslædekørsel. Det er to forskellige oplevelser. På de kortere ture, får man mulighed for kortvarigt at styre slæden, men derudover er der ikke tid til at deltage i selve arbejdet med slæde eller hundene. På længere hundeslæderejser, vil man i langt højere grad blive involveret i arbejdet med hundene, klargørelsen af slæderne og styring af slæden.
-♦-♦-♦-♦-
Læs mere om hvordan det er at rejse med hundeslæde i Arktis
At rejse med hundeslæde - En unik rejseoplevelse i Arktis
-♦-♦-♦-♦-
Som nybegynder på hundeslæde
Selvom man aldrig har prøvet at køre med hundeslæde, kan man hurtigt lære det. På alle rejser og aktiviteter, hvor man selv har mulighed for at køre hundeslæden, vil der være en guide, der grundigt instruerer og forklarer inden turen begynder.
Kun én person kan styre slæden ad gangen, men oftest vil der være mulighed for at bytte undervejs, så såfremt man er flere på samme slæde der ønsker at prøve at styre hundeslæden, så kan dette sagtens lade sig gøre.
Den mest almindelige udfordring for nybegyndere er, at kunne slappe af under kørslen. Adrenalinen og frygten for at falde af kan få en til spænde op, især i nakke, skuldre og arme, hvilket vil gøre turen markant mere strabadserende end nødvendigt. Selv som nybegynder, bør man hurtigt forsøge at finde en let og afslappet stilling, hvor man naturligvis stadig holder godt fast og kan reagere på sving og bump på sporet, men hvor man også kan lade kroppen falde i et med slæden og undgå at bruge for mange unødvendige kræfter.
Korte ture
På kortere ture med hundeslæde, som dem der bl.a. indgår på vores rejser "Vintereventyr i Nordnorge", vil man få sin egen slæde enten to-og-to eller hvis man rejser med børn, kan hele familien samles på én slæde. På turen vil der også være andre deltagere og derfor kan der i nogle tilfælde være op til 8-10 slæder, der drager afsted på tur sammen.
Slæderne og hundene vil allerede være klar til afgang når man ankommer. Hundene er derfor helt vilde og vil være meget aktive med hyl og gøen. Det er derfor ikke på dette tidspunkt, at man bør forvente, at kunne komme tæt på hundene og kæle med dem - dette vil der dog være rig mulighed for efterfølgende. I stedet indfinder man sig ved sin slæde og gøre klar til afgang.
På selve turen køres i en samlet kolonne med en guideslæde forrest og en bagerst. Turen går langs et i forvejen tilrettelagt spor og derfor kender hundene ruten, man skal derfor ikke forholde sig til navigation - hundene vil automatisk følge efter førerslæden med guiden. Undervejs gøres korte stop, hvor der tjekkes op på alle og hvor der er mulighed for at bytte rundt på fører og passager.
Efter turen vil der i lejren være mulighed for at hjælpe med at afspænde hundene og kæle med dem.
Længere ture
Skal man på en længere flerdagstur vil man i højere grad blive inddraget i klargørelsen af slæderne og hundene forud for afgang. Man vil få tildelt sit eget hold af hunde som man over de næste dage vil lære at kende. Hundene kan være lidt reserverede i starten, men efterhånden som rejsen skrider frem, vil de begynde at genkende en. Det er altid en god ide at prøve at lære navnene på hundene.
På en hundeslæderejse bruges normalt hundeteams på fire til ti hunde, antallet vurderes ud fra de individuelle hundeførere og deres erfaring. I hold med seks eller flere hunde er hundene selet i par. De to nærmest slæden er typisk de stærkeste og er kendt som “Wheel Dogs”, den midterste duo kaldes ”Team Dogs” mens de forreste er førerhundene.
Sådan styres en hundeslæde
Alle ekspeditioner ledes af en ekspertguide, der kender ruten. De andre hold af slædehundehold vil følge denne førende slæde, selv hvis den førende slæde er ude af syne. På ekspeditionerne følger man typisk allerede etablerede stier, hvor sneen er komprimeret. Det kræver nemlig en hel del mere af både hundene og hundeføreren at bevæge sig gennem dyb sne. På en flerdagstur, hvor der har været kraftig sne henover natten, kan hundeslædekørslen derfor byde på ekstra hårdt arbejde dagen efter.
Igangsætning
På alle hundeslædeture vil der være en førerslæde med en guide, som alle de øvrige hunde vil følge. Derfor vil start ske af sig selv - når førerslæden sætter i gang, vil de andre følge trop. Man skal dog altid huske, at træde væk fra bremsen og sørge for, at hovedbremsen ikke er i jorden.
Bremse
Det første man lærer er at bremse sin hundeslæde. Alle slæder er udstyret med en bremse, som hundeføreren står på for at stoppe slæden. En hundeslæde har to bremsemetoder. For at styre farten uden at stoppe slæden helt benyttes den "lille" bremse, som er en plade mellem skiene på hundeslæden. Denne plade træder man på med varierende kraft alt efter hvor meget man ønsker at nedsætte farten. Når hundeslæden skal bringes til et fuldt stop, benyttes den "store" bremse, som er en metal klo, som trædes ned i sneen.
På korte ture er det tilstrækkeligt at kunne betjene bremsen for at kunne styre hundeslæden.
Navigation
På de korte ture vil det ikke være nødvendigt at lære at dreje slæden eller kommandoer til at styre hundene, da man kører i en samlet kolonne efter førerslæden. På længere ekspeditioner vil man dog blive introduceret for en række kommandoer, som kan bruges overfor hundene til at styre slæden samt lære at dreje med slæden.
At dreje med en hundeslæde kræver træning, men er man afsted i flere dage er der god tid til at øve sig. Når man drejer med en hundeslæde, skal man læne sig ind i svinget, som man ville gøre på en cykel. Ved skarpere sving sænker man sit tyngdepunkt ved at squatte ned i en lavere position.
På længere ture vil det også være nødvendigt at man fra tid til anden hjælper hundene med at komme op af stejle bakker. Går det pludseligt stejlt op af bakken kan det derfor være nødvendigt, at man skubber med en fod eller i nogen tilfælde ligefrem forlader sin position på slæden og løber ved siden af.
-♦-♦-♦-♦-
Se alle vores Arktiske rejser med hundeslæde:
Alle Arktiske rejser
Rejser til Nordnorge
Rejser til Svalbard
-♦-♦-♦-♦-